Dromen zijn vensters op de ziel
Het was een mooie formule, er werden mensen op straat geïnterviewd over hun droomleven en als ze wilden, konden ze thuis, in een vertrouwde omgeving, een droom voorleggen aan de dromendokter. Het betrof een experiment van drie uitzendingen.
Door Peter van Dijk.
Iedereen droomt en zelden blijft de dromer onberoerd. KRO’s dromendokter Bas Klinkhamer helpt mensen zoeken naar de betekenis van dromen.
Dromen doen we allemaal, maar Dromen begrijpen, dat is een ander verhaal. Gelukkig heeft Nederland sinds kort een dromendokter op de televisie. Hij verscheen in februari bij de KRO, laat op de zondagavond, om elf uur, vlak voordat we naar dromenland gingen.
Het was een mooie formule, er werden mensen op straat geïnterviewd over hun droomleven en als ze wilden, konden ze thuis, in een vertrouwde omgeving, een droom voorleggen aan de dromendokter. Het betrof een experiment van drie uitzendingen.
Meer dan een kwart miljoen mensen bleven op voor het programma. Een succes. Reden voor de omroep om de dromendokter volgend seizoen, in het voorjaar van 2010, voluit met tien uitzendingen in een nieuwe opzet te programmeren.
Bas Klinkhamer, 45 jaar, mededirecteur van het opleidingsinstituut ITIP (Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie), twintig jaar ervaring in het coachen van mensen naar meer begrip van zichzelf en gespecialiseerd in dromenuitleg, is verrast en beduusd door het succes van zijn optreden.
‘Droomuitleg is maar één van de vele technieken die we gebruiken binnen het ITIP’, vertelt hij. ‘Na de tweede uitzending was ik er heel positief over. Ik reed laat op de avond terug, door de sneeuw, had net een vrouw haar nachtmerries kunnen verklaren, ik was er helemaal vervuld van; hier gaan de mensen die naar de televisie kijken iets aan hebben, dacht ik. De site stond vol reacties.’
@ tekst: http://nl.odemagazine.com/doc/0116/Dromen-zijn-vensters-op-de-ziel-bas-klinkhamer/
Zelf dromen onthouden en betekenis geven
De man van je leven nadert, hij neemt je in zijn armen. Voor je elkaar kust kijk je diep in zijn ogen en je smelt. Je voelt je zalig! Kon dit gevoel maar blijven duren, denk je. Net dan word je wakker, maar waarom voel je je zo goed? Je probeert je te herinneren wat er in je dromen gebeurde, maar hoe langer je wakker bent, hoe moeilijker dat gaat. Altijd hetzelfde liedje! Dromen onthouden is niet gemakkelijk, het vergt enige oefening. Wij helpen je op weg!
bron: infotalya.nl |
Waarom zelf dromen interpreteren?
Volgens Freud is dromen interpreteren waardevol. Het kan geen kwaad om de proef op de som te nemen. Dromen kunnen je misschien bewuster maken van wat zich afspeelt in je gedachten, gevoelens en handelingen. De interpretatie ervan kan dus een verrijking van je zelfkennis betekenen. Een goede droomduiding is een droomduiding waarbij je een persoonlijke betekenis geeft aan je droom. Je zal zien dat je tot relevantere betekenissen zal komen wanneer je zelf je droom interpreteert.
Hoe doe je het nu?
Betekenis geven aan je dromen moet je leren. Dat is niet eenvoudig, maar eens je het onder de knie hebt, zal je er zeker en vast de vruchten van plukken.
- Stap 1: Leer de kunst van het onthouden. Dit is de eerste, maar ook veruit de moeilijkste stap. Een handig trucje is jezelf overdag continu inprenten dat je je droom zal onthouden. Je zal zien dat dit meteen resultaat zal geven. Lukt dat echt niet, dan kan je je wekker zetten, zodat je twee uur nadat je in slaap bent gevallen wakker wordt. Veel kans dat je dan net na de remslaap wakker wordt. Succes gegarandeerd, maar de volgende morgen ben je misschien iets vermoeider dan normaal.
Wanneer je erin slaagt je dromen ’s morgens te onthouden, ben je klaar voor een droomdagboek. Hierin schrijf of teken je alles wat zich in je droom heeft afgespeeld. Vergeet daarbij ook de emoties en verbanden niet. Op termijn zal je een gedetailleerd beeld krijgen van jouw droomleven.
- Stap 2: Denk eraan dat je gevoel bij een droom minstens even belangrijk is als de duiding. Bovendien heeft een droom vaak meerdere betekenissen en dan kan je je het antwoord bij je gevoelens zoeken. Hoe wek je deze gevoelens op? Sluit je ogen nadat je je droom hebt opgeschreven en laat de droom afspelen in je hoofd. Word je bewust van je gevoelens die daarbij loskomen. Herken je deze gevoelens? Ze kunnen je herinneren aan een gevoel van vroeger, of misschien aan andere dromen. Noteer al deze zaken voor een volledige en grondige kijk op je droom.
- Stap 3: Kwamen er andere mensen voor in je droom? Let dan goed op. Elk personage uit je droom is gewoonlijk een voorstelling van jezelf. Handelingen, gevoelens, uitdrukkingen en gesprekken zijn dan ook enorm belangrijk. Probeer deze te vergelijken met daden uit uw dagelijks leven.
- Stap 4: Terugkerende symbolen, personages en handelingen zijn van grote waarde. Droom je bijvoorbeeld steeds opnieuw over hetzelfde kleedje, waarbij je een positief gevoel krijgt, dan heet dit een droomgeschenk. Ook negatieve zaken kunnen terugkeren. Keer op keer van dezelfde brug vallen is zo’n voorbeeld. Onthoud het gevoel dat ze je geven en het belang dat je eraan hecht. Nu heb je al een goede basis voor het opstellen van je persoonlijk droomwoordenboek.
- Stap 5: De basis voor een goede droomanalyse heb je nu al. Toch is er nog een blinde vlek: je eigen persoonlijkheid. Je kan jezelf vrij goed inschatten, maar toch weet je niet alles van jezelf. Je kijkt dan ook naar je droom vanuit het perspectief van de persoon zoals je die zelf definieert. Schakel om dit te compenseren een goede vriend of vriendin in, waar je dit soort zaken aan kan voorleggen. Hij of zij zal misschien aspecten van jou in die persoon ontdekken en net dat zal je droomduiding kunnen vervolledigen. Een correcte en volledige interpretatie is nu niet meer veraf!
- Stap 6: Blijf eraan denken dat dromen nuttig kunnen zijn, zelfs al begrijp je ze op het eerste moment niet. Geef de moed dus niet op en blijf je dromen opschrijven. Na een langere periode daagt de betekenis vanzelf op.
Eens je deze stappen onder de knie hebt, zal je er naar uit kijken om je volgende droom te interpreteren. Een droomduiding biedt immers een vernieuwde kijk op jezelf. Dat kan helpen om bepaalde zaken aan te pakken.
tappen om je droom te begrijpen en Droomtraining
(www.droomnet.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=48)
Schrijf je droom op in de tegenwoordige tijd. Dus niet: ik liep door een donker bos. Maar: ik loop door een donker bos.
Beschrijf wat je ziet, hoort, ruikt, meemaakt. Je interpreteert niet, maar je beschrijft zonder na te denken over de mogelijke betekenis.
Je beschrijft de omgeving in de droom nauwkeurig, de andere droomfiguren, wat je zelf doet en wat er gebeurt.
Vaak herinner je je veel meer dan je had gedacht. Let ook op details die op het eerste gezicht niet zo opvallen. Misschien een raam, een vloer, licht en donker, hebben bomen blad of niet, zijn er veel mensen op straat of juist niet, hoe ziet de weg eruit waarop je loopt, waar bevinden de andere droomfiguren zich ten opzichte van jezelf?
Hoe voel je je?
Leun dan achterover met je ogen gesloten. En laat de droombeelden eens de revue passeren. Wees je bewust hoe je je voelt. Neem de tijd om dat rustig te laten opkomen. Laat dat gevoel er dan zijn. Wat komt er nu bij je op? Misschien ken je dit gevoel van vroeger, of van andere dromen, of van kort geleden? Of misschien ken je het als een basisstemming in je leven?
Schrijf op hoe je je voelt en wat je herkent.
Droomgeschenk
Is er een beeld in je droom waar je een positief gevoel bij krijgt? Een bloem, een mooie man of vrouw, een bijzondere jurk die je aanhebt, een ruim gebouw, een boom, een sterk paard of een sierlijke vogel, een heldere waterval, een mooie kleur?
Misschien roept dit een gevoel van vrede bij je op, of enthousiasme, warmte, sprankelende vrolijkheid, speelsheid, rust, ruimte..
Zo'n beeld is het geschenk van deze droom. Geef dit gevoel dan alle ruimte. Geniet er van.
Deze droombeelden vind je misschien niet in elke droom. Geeft niet, dan is het er misschien een volgende keer.
Droomboodschap
Nu laat je alles nog eens bezinken. Wat heeft je het meest getroffen? Wat is voor jou het meest essentiële van je droom? Wat is de belangrijkste boodschap van je droom? Of je belangrijkste inzicht? Bedenk dan een titel voor je droom die de essentie samenvat.
Belangrijk: samen of alleen
Je kunt op deze manier veel over je droom te weten komen. Maar%u2026.
je hebt vaak blinde vlekken als het om jezelf gaat. Aspecten van je persoon, van je uitstraling die jezelf niet zo makkelijk ziet, maar anderen wel. Je kijkt naar je droom vanuit het perspectief van de persoon zoals je die zelf definieert. Dat is per definitie een onvolledig perspectief.
Je kunt dus best wat hulp van een vriend of vriendin gebruiken. Om je heldere vragen over je droom te stellen. En die aan jouw lichaamshouding en gezichtuitdrukking dingen ziet die jijzelf niet kunt zien. Met wie het veilig is om naar de moeilijke dingen in je droom te kijken. En met wie je de ontroering en het plezier die bij dromen horen, kunt delen.
Droomsymboliek
Hoe kom je er wel achter wat een droomsymbool betekent?
Bij het onderzoeken van je droomsymbolen is het belangrijk te onthouden dat veel symbolen een persoonlijke betekenis hebben, die het makkelijkst kan worden gevonden door je een aantal dingen af te vragen:
-Hoe zou ik dit symbool beschrijven aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft?
-Wat voor gevoelens heb ik bij dit symbool?
-Hoe zou ik dit symbool kunnen beschrijven als deel van mezelf?
-Is er iets of iemand in mijn leven op wie de beschrijving van dit symbool van toepassing zou kunnen zijn?
Meestal, wanneer je een symbool of deel van een droom voor jezelf duidelijk hebt kunnen omschrijven en contact hebt kunnen maken met de onderliggende gevoelens, volgt de herkenning van de betekenis ervan voor je dagelijks leven vanzelf. Je krijgt een soort 'Aha!-gevoel', het kwartje valt!
Droomtraining
Stel je hebt een droom die steeds terugkeert. Je zit bijvoorbeeld in een brandend huis en je kunt er niet uit. Op het moment dat de angst en benauwenis niet meer uit te houden is, word je wakker. Wat kun je dan doen?
Je ontspant je, sluit je ogen en je haalt je deze droombeelden zo levendig mogelijk voor de geest. Hoe concreter hoe beter. Je stelt je dan vervolgens voor dat je bijvoorbeeld de brandweer belt. Of dat je een ruit inslaat om te ontsnappen. Of dat je een enorm grote hanteert en het vuur uitdooft. Of nog iets anders. Essentieel is dat je je voorstelt dat je handelend optreedt. Vervolgens ga je dit trainen. Een paar keer per dag ga je even zitten, je sluit je ogen en je gaat deze handeling als het ware 'instuderen'. Als je dan weer droomt dat er brand is, zit deze handeling zo ingesleten dat je die ook in je droom uitvoert.